Angst of niet?

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 13:12

Angst herkennen

Dit is lastiger dan je denkt. Angst herkennen…. Echt waar, vaak zie je bepaald gedrag en daarachter zit de emotie angst. Nooit geweten dat het om angst ging. Eerlijk waar niet. Zo had mijn zoon heel vaak last van buikpijn. We hebben een allergie test voor gedaan, naar het ziekenhuis (meerdere keren), zakjes voor ontlasting geprobeerd, écht alles geprobeerd, en uiteindelijk was er niets lichamelijks aan de hand volgens de huisarts. Later kwam ik er pas achter dat het om angst ging. Hij had vreselijk last van faalangst. Wilde alles zo perfect doen dat hij er lichamelijke klachten aan over hield. Had ik het maar eerder geweten. Daarom schrijf ik deze blog. Zodat jij als ouder er eerder bij kunt zijn, dan ik met mijn zoon.

 

Je kent het wel. Je kids spelen lekker buiten op straat, de bal vliegt over de weg, je kind rent er als een dolle haas achteraan. Je hoort een auto met flinke vaart naderen. Dan schreeuw jij het uit naar je kind ‘Pas op’…. Je hart maakt een sprong. Angst. In alle glorie aanwezig. Jij schreeuwt. Je kind denkt, je bent boos….. Het is uiteindelijk angst. Voor je kind niet te herkennen dat jij angst had. Als het goed is, leg jij uit, dat je niet boos bent maar dat je bang was. Het zijn emoties en die horen erbij. Toch was het niet direct te herkennen voor je omgeving.

 

Zo gaat het ook met kinderen. Jij denkt, je kind heeft geen zin om naar school te gaan, of de zwemles of naar de bakker voor een bruin brood. Wellicht zit er toch iets anders onder….

En als je dat begrijpt, want gedrag wil begrepen worden, als jij begrijpt wat er achter het gedrag zit, welke emotie daar een rol speelt, kun je als ouder er makkelijker mee om gaan, komt er meer rust en verbinding.

 

In de training van Angsthaas tot Stuntkip leer ik kinderen in 6 bijeenkomsten hoe ze angst kunnen herkennen en wat zij daarmee kunnen doen. Angst hebben is niet erg, pas als het je in de weg gaat zitten, dan moet je er iets mee doen. Jij als ouder krijgt na elke sessie, een uitgebreide beschrijving in de mail. Samen met je kind oefen je met de huiswerkopdrachten. Zo bouwen jullie aan je relatie én om de angst onder controle te houden.

 

Na afloop van de training, na 6 bijeenkomsten, vieren we een feestje, met diploma en een cadeautje. Ook jij als ouder krijgt een cadeau, namelijk een e-book met daarin alle tips en wetenswaardigheden rondom angst zodat je ten alle tijden de tools hebt om je kind te begeleiden wanneer het weer angstig is. Want ja, angst gaat niet voorbij, het is een emotie en hoort bij het leven.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.