Vergoeding door de verzekering?

Gepubliceerd op 23 december 2020 om 11:59

De meeste gestelde vraag die ik krijg in mijn praktijk is; Word de coaching vergoed door de zorgverzekering? 

Het antwoord op deze vraag is kort en krachtig: Nee. 

In deze blog leg ik je graag uit waarom de kindercoaching in mijn praktijk niet vergoed word, en waarom ik daar bewust voor kies.

Aanvullende opleidingen

Om vergoed te worden door de verzekering heb ik aanvullende opleidingen nodig. Misschien heb je de waslijst van cursussen en opleidingen die ik gevolgd heb, wel gezien, zo niet, dan is het het bekijken waard... Nee grapje hoor. Ik heb heel veel cursussen en opleidingen de afgelopen jaren gevolgd. Dit doe ik met veel plezier en een enorme berg enthousiasme en energie. Helaas ontdekte ik dat het ene jaar opleiding A goed bevonden is door de zorgverzekeraars en twee jaar daarop niet meer, en zou je opleiding B nodig moeten hebben. 

Kijkje achter de schermen

Een intervisie maatje en studiegenoot Amanda Dongelmans van Praktijk Senzies heeft alle aanvullende opleidingen behaald. Via haar kreeg ik een inkijkje in hoe het werkt in zorg verzekerend Nederland.  Het is niet niks wat je allemaal moet doen om elk jaar vergoed te kunnen blijven voor de verzekering. Dat is logisch, want goede zorg behoeft kennis, kunde en vaardigheden én kost een hele hoop geld en energie. Maar waarom doe je dat niet gewoon Paula?

Nou dat antwoord is simpel. Ik werk naast mijn praktijk ook in het onderwijs. Mijn baan in het onderwijs doe ik met veel liefde en plezier en daarbij nog een studie volgen en alle eisen die zorg verzekerend Nederland stelt, daar kan ik niet aan voldoen. Dan zou ik 10 dagen in een week nodig hebben en dat heb ik niet. En mijn baan in het onderwijs geef ik ook niet zomaar op. Ik ben een juf in hart en nieren. Ik wil geen marionet zijn van de zorgverzekering.

Marionet van de zorgverzekering

Mijn zoontje heeft een allergie en kreeg goede medicijnen in de vorm van pilletjes. Helaas zijn deze uit het pakket gehaald. Gewoon niet meer te krijgen. Volgens de zorgverzekering niet winstgevend genoeg. Nu hebben we een drankje, wat op zich wel werkt, maar lang niet zo goed als de pilletjes. Weet je dat deze pilletjes in het buitenland, zoals Spanje, gewoon te koop zijn bij de apotheek voor €2,50? Dat bedoel ik dus met marionet zijn van de verzekering. Ik wil mij niet elk jaar bezig houden of ik wel/niet vergoed ga worden door de verzekering..... 

Daarnaast is het ook nog zeer de vraag bij welke verzekering de klant is aangesloten en welk pakket de klant heeft. Soms is het een vergoeding tot €250,- dat betekent dat ik maar 4x met uw zoon/dochter kan werken en dan moet het klaar zijn, ongeacht of de doelstelling bereikt is of niet. Of de vergoeding is voor 75% van het uurtarief. Dan betaald de klant zelf ook nog een eigen bijdrage. Coaching is maatwerk en zou niet af moeten hangen van wat de zorgverzekering betaald.

 

If you pay, you pay attention

En er is nog een reden dat ik niet vergoed wil worden, namelijk de volgende zin 'If you pay, you pay attention'.

Wat bedoel ik daar nu mee? Een goed voorbeeld, mijn zoon heeft jarenlang logopedie gehad (wel 5 jaar) en trouw gingen we elke week een half uurtje heen. Natuurlijk kregen we ook opdrachten mee om thuis aan de slag te gaan. Heel eerlijk? Die opdrachten hebben we wel eens gedaan, maar niet trouw elke dag, zoals het eigenlijk afgesproken was. Als ik die 5 jaar van logopedie kosten zelf had moeten betalen? Dan had ik écht wel geoefend, dan waren we eerder klaar en mijn kosten laag. 

Als je ervoor betaald, wil je ook dat je krijgt wat er is afgesproken. Dan wil je ook snel vooruitgang boeken en ga je ook thuis aan de slag, omdat je het anders voelt in je portemonnee. Dan ben je samen 200% commitment met het doel. 

 

Helaas, geen vergoeding vanuit de verzekering dus, wat je wel krijgt? Een heel goede toegewijde coach die alle energie, aandacht, kennis en vaardigheden in jullie gezin stopt. 

Voordelen:

  • Ik hoef mij niet te houden aan een bepaalde behandeltijd of een maximaal aantal sessies.
    We spreken samen af hoe vaak en hoe lang de behandeling nodig is.
  • Sleutel tot verbinding deelt geen informatie met de gemeente of zorgverzekering.
  • Er is geen doorverwijzing of bepaalde diagnose nodig voor de behandeling.
  • Doordat ik geen tijd kwijt ben met de administratieve handelingen die de gemeenten en zorgverzekeraars in toenemende mate eisen, hoef ik geen extra kosten te versleutelen in het uurtarief. Ik besteed mijn tijd aan jullie, niet aan hen.

 

Betaal 100% zelf en ga samen met mij voor 200% resultaat!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.