Helaas, mijn kind heeft een gaatje in zijn kies. Balen! En we poetsen nog wel zo goed!
Dit had ik willen voorkomen dacht ik nog. Tja, zo zie je maar, je kunt niet altijd dingen voorkomen.
Waarom wilde ik voorkomen dat er een gaatje zou komen? Het lijkt mij voor mijn kind niet fijn. Van menig ouder in mijn omgeving hoor ik wat een hel het is voor hun kind en welke angsten ze eraan over houden. Tja, dan liever voorkomen dan genezen.....
Een gaatje dus. Hoe ga ik mijn zoon hier op voorbereiden was de vraag. Ik ben expert in het aanpakken van angst- en faalangstklachten bij kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Hoe pak ik dit nu aan bij mijn eigen zoon? Nou simpel, zoals ik dat ook doe bij de andere kinderen.
Ik zal hieronder de stappen zetten:
Stap 1: Eigen angst onderzoeken
Allereerst kijk ik naar mijn eigen angsten. Ben ik bang voor de tandarts? Nee, ikzelf niet. Ben ik bang om een gaatje te laten zetten? Nee, ook dat niet. Ik vind het vervelend en de verdoving doet pijn (helemaal de prik in je gehemelte) en daarna zo'n gekke bek. Tja, een gaatje laten zetten is nou niet bepaald een "leuke" ervaring, vind ik. En zeker niet als je er nog een wortelkanaalbehandeling moet doen.
Waarom is het goed om eerst je eigen gedachten over de tandarts en de behandeling te onderzoeken? Om dit voor jezelf helder te hebben. Kinderen voelen haarfijn aan of jij bang bent voor de tandarts. Als mama zelfs al bang is, nou dan moet die tandarts wel héél eng zijn. Snap je? Tja, stel je bent bang, dan kun je dat gewoon vertellen aan je kind. Dan zeg je, mama vindt het naar de tandarts gaan spannend. Want ja, heeft mama wel goed gepoetst? En heb ik een gaatje? En dat vind mama niet zo leuk. Je kind begrijpt dit heel goed. Ga er niet over liegen of bluffen dat jij TOTAAL niet bang bent. Ze weten meer dan je denkt. Door je eigen angsten te onderzoeken, kun je ook goed onder woorden brengen wat je voelt en denkt. Dat is belangrijk, dat willen kinderen heel graag van jou weten. Dat je niet in je eigen angsten gaat schieten en je kind jouw angst automatisch overneemt.
Stap 2: Bereid je kind voor op nieuwe situaties
Als je je eigen angsten onderzocht hebt, kun je je richten op je kind. Als je weet dat je kind zal worden blootgesteld aan een nieuwe situatie die eng zou kunnen zijn (elke nieuwe situatie veroorzaakt een zekere angst) bereid je kind er dan op voor. Wat weet jouw kind al over gaatjes in tanden en kiezen? Hoe komen ze daar? En wat doen ze eraan? Informatie is zo belangrijk. Er zijn legio filmpjes op schooltv over tanden, kiezen en gaatjes. Ga ze samen bekijken. Er is ook een website waarbij allerlei materiaal al voor je verzameld is. Super handig neem even een kijkje op de website www.houjemondgezond.nl
Stap 3: Vertel hoe het gaat
Als je filmpjes en informatie hebt opgezocht. Vertel je hoe het er aan toe gaat. Zo gedetailleerd mogelijk (passend in de leeftijd van het kind zonder horror verhalen uiteraard). Je verteld dat je kind gaat zitten in de tandartsstoel. De tandarts even in je mond gaat kijken met het spiegeltje en het haakje. Daarna krijg je een prikje, dat is de verdoving. Dat prikje doet even zeer. Dat is vervelend. Dat doen alle prikjes. Als je tot 10 telt is het eigenlijk alweer voorbij. Dat prikje is nodig, want ze gaan je kies laten slapen. Je kunt ook zonder verdoving een gaatje vullen maar dat is best wel vervelend en kan nog zeerder doen. Dan toch liever een klein prikje. Je wang, je tong en je lippen gaan tintelen. Dan slapen ze. De tandarts gaat vervolgens je kies schoonmaken met een soort borsteltje (voor ons het boortje), spoelen met water en een stofzuigertje komt ook in je mond om alle viezigheid weg te zuigen, en dan een ringetje plaatsen. Dat is nodig omdat de tandenklei anders zo in je mond loopt. Het is een vormpje voor je kies. Zeg maar net als met koekjes bakken. Doordat het gaatje is schoon, blijft de lijm beter plakken. Na het ringetje komt er lijm in (dat smaakt een beetje gek) en dan komt de tandenklei erin. Deze klei wordt hard gemaakt met een blauwe lamp. Soms doen ze nog een beetje extra klei erbij. En daarna gaan ze je kies weer netjes oppoetsen. Alle overige kleideeltjes worden eraf gehaald. Dan ben je klaar.
Stap 4: Leer je kind ontspannen
De buikademhaling oefenen is zo belangrijk. Als je bang of gespannen bent ga je oppervlakkeriger en sneller ademhalen, dat wil zeggen, kort en snel inademen met het bovenste deel van je borst. Zo'n ademhaling versterkt het gevoel van benauwdheid en van een lichte duizeligheid en geeft spanning in de nek. Dat wil je voorkomen.
Leer je kind te ontspannen door naar zijn/haar buik te ademen. Leg uit dat de buik een soort ballon is, die je moet vullen met de lucht die je inademt. Het gaat helemaal vanzelf als je op de juiste manier ademhaalt. Kost het je kind moeite om dit te doen? Laat zijn/haar hand of een boek op de buik leggen. Ze voelen dan waar ze naartoe moeten ademen. Oefen dit een aantal keer in de week (voordat je naar de tandarts gaat).
Ook gapen is een goede techniek om te ontspannen. Lekker even laten gapen als ze in de tandartsstoel liggen. Gaap maar even 3x. Doe het zelf maar eens. Je merkt direct het effect.
Nou dit zijn de 4 stappen die ik heb toegepast voor mijn eigen zoon. En het heeft écht gewerkt.
De tandarts stond perplex. Het zetten van het prikje vond hij niet zeer doen. Hij wilde ook nog zien, hoe de prik eruit zag. De tandarts twijfelde. Mijn zoon zei: 'Hé, wat heb je daar achter je rug?' De tandarts zei: 'Oh niets hoor, dat is voor je kies, om hem te laten slapen'. 'Ik wil dat graag zien, want ik wil niet dat je zomaar een prik gaat geven, dat vind ik eng. Je moet het wel zeggen hé?'
'Oke', zei de tandarts. En liet het zien. Ook zei ze: 'Hij komt er nu in, tel maar mee tot 10'.
Het kriebelde, door het kriebelen moest hij keihard lachen. Lachend een verdoving zetten dus.
Natuurlijk kun je deze stappen ook toepassen op andere situaties die nieuw zijn voor een kind.
Kan jou kind wel wat meer lef, durf en moed krijgen? Heeft jouw kind weinig zelfvertrouwen? Is het angstig of faalangstig? Geef je kind dan op de training van 'Angsthaas tot Stuntkip'. Hierin leer ik jouw kind alles om met de angst/faalangst om te gaan. Echt zo waardevol, ook voor in de toekomst (denk aan: examens, rijbewijs, solliciteren, baan etc.)
Hebben deze tips voor jullie geholpen? Dan lees ik dat graag in de reacties hieronder.

Reactie plaatsen
Reacties