Ai, het is weer wespentijd. Ze zijn er overal en naarmate de zomer vordert worden ze steeds agressiever. Zo vervelend.
Veel kinderen zijn bang voor wepsen. Ik vind de spraakverwarring zo leuk. Laatst zei mijn zoon: 'Mama, er zijn wepsen in de tuin, ik blijf binnen hoor'. Ik dacht 'wat is dat voor onzin?' Helaas, hij ging de tuin vast niet meer in. Zonde, had net een zwembadje staan. En daarnaast, begon hij alle gele vliegende insecten voor wespen aan te zien, elke keer paniek, hard gillend wegrennen. Dat moet anders, vandaar is deze blog ontstaan.
Tips voor angst voor wespen en bijen:
Als je kind ooit gestoken is door een bij of wesp is het logisch dat er een enige vorm van angst ontstaat, en soms ontstaat de angst omdat er in de omgeving paniekerig gereageerd wordt op een wesp. Kinderen hebben geen flauw benul wat zo'n beestje doet, maar als de omgeving al zo reageert, nou dan moet het wel een heel vervelend naar ding zijn. Als je allergisch bent is er zeker een rede om voorzichtig te zijn. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je kind over zijn angst voor wespen en bijen komt?
Tip 1: Onderzoek de feiten
Ga op zoek naar het nut van bijen en wespen op internet en in de bibliotheek of misschien wel filmpjes via schooltv. Waarom zijn ze nodig hier op aarde? Bestudeer het gedrag van bijen en wespen. Waarom steken bijen en wespen en kijk ook eens naar de mooie foto's en bestudeer ze. Kijk naar het lijfje en vergelijk hun vleugels met die van een vliegtuig. Meestal vinden kinderen dit reuze fascinerend. Je kunt gelijk opzoeken wat je het beste kunt doen wanneer een bij of wesp om je heen zoemt.
Tip 2: Helpende gedachten.
Nu je feitelijke informatie hebt opgezocht en de wespen en bijen op foto's of film hebt bestudeerd, kun je een stapje verder gaan. Waarom steken bijen en wespen en vraag hoe vaak heb jij buiten gespeeld zonder gestoken te zijn? Hoeveel mensen ken je die echt gestoken zijn door een bij of een wesp? Is het écht waar dat jij denkt dat de wesp jouw wilt steken omdat je buiten bent? Je kunt de feitelijke informatie gebruiken bij het formuleren van positieve gedachten over deze zeer nuttige beestjes.
Tip 3: Observatie
Laat je kind kijken wat jij doet als er bijen zijn. Terwijl je kind van een veilige afstand toekijkt, loop jij naar een plek waar je bijen ziet. Je doet natuurlijk niets waarmee je de beestjes kwaad maakt, maar je laat wel zien dat het mogelijk is om in de buurt te komen zonder gestoken te worden.
Tip 4: Confrontatie
Begin voorzichtig, wandel door de tuin, een park of speeltuin waar jij zeker weet dat er bijen en wespen zijn (langs vlinderstruiken bijvoorbeeld). Wanneer je daar zo wandelt kun je vragen aan je kind hoe hij/zij zijn angst ervaart. Blijf stil staan bij de bloemen waar de bijen opzitten en bestudeer wat ze doen. Mocht er een bij dichtbij langs vliegen, laat je kind dan stil blijven staan totdat hij voorbij is. Zo leren ze in de praktijk te brengen wat ze hebben geleerd uit het bovenstaande.
Tip 5: Gebruik het stappenplan EHBA
Mocht het nu voorkomen dat er toch een paniek reactie ontstaat, gebruik dan de stappen van het stappenplan 'Eerste Hulp Bij Angst' met deze vier stappen is je kind binnen no-time van een Angsthaas naar een Stuntkip. Inmiddels zit het stappenplan in mijn hoofd, maar voorheen zat hij altijd in mijn tas. Zo handig mocht er iets gebeuren. Je kunt hem hier aanvragen:

Reactie plaatsen
Reacties