6 snelle tips voor een plezierige zomervakantie

Gepubliceerd op 6 juli 2020 om 17:03

Jaaaaa, eindelijk vakantie, maar soms is dat helemaal niet zo leuk, want vaak werk je als ouder nog, en gaat je kind naar de opvang. De ene dag naar opa en oma, de andere dag naar de opvang enzovoorts. Je kind kan daardoor de structuur even niet overzien. Ook de structuur van de dag zelf kan verdwijnen. En ja, dat kan ervoor zorgen dat je kind overprikkelt raakt, snel boos wordt, lamlendig of in de verveling schiet. Wil jij weten welke tips er zijn voor een plezierige vakantie? Lees dan snel verder.  Natuurlijk vind ik het super leuk als je laat weten of deze tips jullie hebben geholpen.

 

Tip 1: Zorg voor een vakantie- overzicht! Hoe? Maak een vakantiekalender of print deze uit via mijn pagina klik hier. Hiermee krijgt je kind zicht op hoeveel weken de vakantie duurt, en wanneer jullie thuis zullen zijn en wanneer niet. Ook kun je daarop aangeven waar en wanneer je kind uit logeren gaat en welke uitjes er nog aankomen. Elke dag kun je afsluiten met een kruis of een leuke sticker. Ook kun je alvast kijken naar de dag van morgen.

 

Tip 2: Zorg samen voor een dagritme. Wanneer mag je kind gamen? En hoelang? Wanneer wordt er gegeten en gedronken? Slapen ze uit en tot hoelaat? Hoelaat gaan ze weer naar bed? Enzovoorts. Bespreek met je kinderen (als ze oud genoeg zijn) hoe de dagen eruit gaan zien. Zo kan het zelf een dagritme maken en aanhouden en natuurlijk kun je deze altijd weer aanpassen als blijkt dat het zo niet werkt. Het is handig om dit samen te bespreken, zo voelt je kind zich mede – eigenaar en krijg je minder gedoe om bijvoorbeeld te stoppen met gamen. Het is immers zelf bedacht en opgesteld.

 

Tip 3: Maak tijd voor samentijd. Doe eens samen een leuk uitje, zwem samen in de zee of het zwembad, doe mee met je kind, bezoek een blote voetenpad of doe klusjes om het huis, of kies een land en bereid samen het eten van dat land voor, doe dan samen de boodschappen en kook samen het avond eten. Of doe samen een spelletje, memory, monopoly of wellicht een game op de tv.

 

Tip 4: Doe eens een zelf bepaal dag. Bespreek welke dag, het zelf-bepaal-dag wordt en wat je kind graag zou willen eten en drinken voor ontbijt, lunch, diner en natuurlijk iets lekkers om te snacken of te snoepen. Wil je kind cola? En jij denkt ‘hmmm nee liever niet’, laat het gaan. Op zelfbepaal dag mag dat, voor een keertje is dat toch niet zo erg? Haal van te voren de boodschappen voor deze dag en relax. Je kind mag die dag zelf bepalen hoe laat het wakker wordt en weer naar bed gaat, wat het gaat eten voor ontbijt, lunch en diner en hoe laat hij of zij dit wil nuttigen, ook mag het zelf bepalen wat hij/zij die dag gaat doen. Wellicht wil het ook zelf zijn/haar eten maken? Bepaalde regels worden natuurlijk wel in acht genomen voor de veiligheid maar binnen deze kaders mag je kind het zelf bepalen. Zo leuk om te doen. Je laat als ouders eventjes de teugels vieren en je staat versteld over hoeveel ze zelf kunnen. Daarnaast is het voor je kind een dag om nooit meer te vergeten.

 

Tip 5: Laat ze lekker vervelen! Ken je dat? Kinderen die zeuren aan je hoofd “mam, ik verveel me, ik heb niets te doen?” om lamlendig van te worden. Jij bent als ouder geen entertainment bureau. Laat ze lekker vervelen en hangen en zeuren. Niet op ingaan en geen adviezen uitbrengen over wat ze eventueel zouden kunnen doen. Laat ze lekker een dagje vervelen, dat is super goed voor het brein en de creativiteit.

 

Tip 6: Kampeer in eigen huis of tuin. Super leuk om te doen, matrassen in de woonkamer en lekker slapen in de huis of zet een tent op in je achtertuin of het veldje in de buurt en ga daar een nachtje slapen.

 

Ik hoop dat jullie iets aan mijn vakantietips hebben. Ik gun elk kind een plezierige zomervakantie. Graag hoor ik of jullie één van de tips toegepast hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.