Massage en coaching????

Gepubliceerd op 13 oktober 2019 om 13:48

Dikwijls krijg ik de vraag wat ik nu precies doe met mijn bedrijf..... je doet toch iets met massage? En ook iets met kindercoaching ofzo toch? Het geeft niet dat mensen niet weten wat ik precies doe. Dan ben ik zelf gewoon niet duidelijk geweest. Ja ik doe iets met massage en kindercoaching. Ik ben kindercoach en help ouders en kinderen op weg met allerlei problemen en klachten waar ze zelf niet uit komen. Samen met de ouders en het kind gaan we op zoek naar de oorzaak en oplossingen ervoor. 

 

Ik gebruik vele methodieken en eentje daarvan is massage. Massage  en coaching? Kan dat wel? Jazeker dat het kan. Het is juist een heel mooie methodiek om kinderen rustig te krijgen en de verbinding tussen ouders en kinderen te herstellen. In deze blog leg ik je uit waarom massage juist zo goed is én een voorbeeld die je zo kunt toepassen en niet veel tijd kost. Want ja, tijd is toch wel een dingetje in ons drukke leven (ook in het leven van mij hoor).

 

Babymassage is vrij normaal tegenwoordig. Niemand kijkt daar meer raar van op. Toch stopt men met babymassage wanneer het kind beweeglijker wordt. Zonde! Want waarom zou je stoppen? Massage hoeft niet uitgebreid en een uur te duren, het kunnen ook gewoon korte kriebelspelletjes zijn of lekker de voetjes insmeren wanneer het naar bed gaat. Kost weinig tijd en een hoop plezier heb je ervan.

Masseren is heilzaam voor alle kinderen. Tijdens massage komt het hormoon oxytocine vrij. Zowel bij het kind als bij degene die masseert. Dit stofje wordt aangemaakt in de hersenen en zorgt voor binding en verbondenheid. Massage maakt kinderen sterk en minder kwetsbaar, het immuunsysteem versterkt, stress neemt af en er treedt diepe ontspanning op. Masseren is een  manier van lichamelijke aanraking die het kind een positief lichaamsbesef geeft. Het kind leert zijn grenzen kennen en aangeven. Daarbij worden zij zich bewust van hun lichaam, voelen waar zijzelf beginnen en ophouden. Dat brengt zelfbevestiging en zelfvertrouwen, dit geeft het kind een goed gevoel.

 

De massage in mijn praktijk is gericht op het afvoeren van spanning en het loslaten van opgeslagen emoties. Zo kan er weer een natuurlijk herstel van de energiebalans in het lichaam plaatsvinden. Om de werking te verdiepen en de massage te veraangenamen, kan deze massage worden gecombineerd met aromatherapie. 

 

Oxytocine

De huid speelt een belangrijke rol bij het bindingsproces en de sociale en geestelijke ontwikkeling, maar ook bij de ontwikkeling van lichamelijke functies en groei. De huid omhult ons totaal en is het grootste en gevoeligste orgaan, het beschermt ons. Bij liefdevolle aanraking (een schouderklopje, aai over de bol etc.) komt het hormoon oxytocine vrij uit een hersendeel dat hypothalamus heet, en wordt vervolgens opgepikt door receptoren in het deel van de hersenen dat de emoties stuurt. 

Oxytocine  wordt ook wel het knuffelhormoon of het hechtingshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat kinderen minder bang worden en makkelijker vriendjes maken. Daarnaast verbetert het hormoon ook het leervermogen, verlaagt het de bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen als cortisol en adrenaline en zorgt voor een effectieve spijsvertering.

Een laag oxytocine spiegel veroorzaakt o.a. concentratieproblemen, hoofdpijnen, geheugenproblemen, slaapstoornissen, depressies, angststoornissen en andere stress gerelateerde ziekten.  Lichaamscontact bevordert de hersenontwikkeling. En dit is extra belangrijk in de eerste levensjaren van een kind, want 90% van de hersengroei vindt plaats in de eerste vijf jaar en 80% zelfs al in het eerste jaar. 

 

Emotioneel evenwicht en massage

In de klas doe ik ook aan kindermassage. Dit is anders dan de massage in mijn praktijk.  De kindermassage in de klas is vooral speels en over de kleding heen. De massage is gebaseerd is op een versje, liedje of verhaal. Het heeft tot doel de kinderen te ontspannen en meer verbinding te creëren tussen de kinderen onderling. Ook het leervermogen te vergroten en het cortisol gehalte verlagen.  De massage in mijn praktijk is met olie en op de blote huid. De massage bestaat uit drie onderdelen: een hoofd-. buik-, en voetmassage. Vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde gaat men ervanuit dat de emoties de grootste oorzaak zijn van alle aandoeningen. Als een emotie, nadat deze gevoeld is, niet losgelaten wordt, kan dit de totale energie blokkeren, wat uiteindelijk kan lijden tot lichamelijke klachten. Negatieve emoties als angst, onzekerheid, boosheid, onrust en verdriet spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van blokkades in het lichaam.  Emotioneel Evenwicht (EE) is een methode waarmee men zelf emoties die een lichamelijke of geestelijke blokkade vormen op kan lossen.

Een emotie is niet anders dan energie. Blokkade van energie kan dus een ziekte veroorzaken. Door massage kun je de energie weer laten stromen. De spanningen die we in ons lichaam hebben opgebouwd, wordt door het masseren/ tappen weer in evenwicht gebracht en kunnen losgelaten worden. Emotioneel Evenwicht maakt gebruik van meridianen. Op de meridianen die door ons lichaam lopen, zitten 14 punten. Op deze 14 punten liggen de uiteinden redelijk aan de oppervlakte van ons lichaam. Bij acupunctuur worden er naaldjes in deze uiteinden geplaatst om de meridianen vrij te maken van blokkades. Bij EE (emotioneel evenwicht) worden deze punten gemasseerd. 

Tijdens de massage in mijn praktijk worden een aantal van deze punten meegenomen. Daarom kunnen blokkades opgeheven worden en heeft de massage effect. Bijvoorbeeld bij onrust, boosheid, verdriet etc.

 

Bij de drukpuntmassage in mijn praktijk, ga ik nadrukkelijk alle 14 punten langs. Deze massage is dan ook alleen voor volwassenen. De massage zorgt ervoor dat alle blokkades worden opgeheven. Je kunt na deze massage best ziek worden of andere lichamelijke klachten ervaren. Dit is goed. Je lichaam is aan het opruimen. 

 

Het mooiste is dat ouders hun eigen kinderen kunnen ondersteunen bij allerlei klachten. Daarom bied ik ook een cursus oudermassage aan. In 4 avonden, of 3 dagen, leer ik alle ouders de grepen van de hoofd-, buik- en voetmassage, komt ondersteuning van aromatherapie aanbod, leer je wel kindbeeld jouw kind is, wat dit voor de elementenleer betekent en leer je ook waar de meridianen zitten. Je leert de massage door te doen, je oefent in mijn praktijk. Je ontvangt én de geeft de massage. Daarna oefen je thuis bij je kinderen. Een hoofdmassage kan 5 tot 10 minuten duren en is heerlijk voor het slapen gaan. Het is echt niet moeilijk en het levert zoveel moois op.  Kijk bij workshops en trainingen wat de kosten zijn. Bij vragen neem vooral contact op.

 

Nou dat is dus wat ik doe. Massage is een methodiek, die ik inzet bij bepaalde klachten. Naast massage zet ik ook andere methodieken in als creatieve therapie (waaronder tekenen), aromatherapie, elementen leer, chakra's,  Kids Skills, Schatgravers, Teken je gesprek, en noem maar op. Hier schrijf ik later nog een keer een blog over. Voor nu genoeg informatie.

 

Hieronder een leuke massage om zelf bij je kinderen te doen en nog een afbeeldingen van de meridianen. 

By(e) Paula.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.