Bedplassen

Gepubliceerd op 2 oktober 2019 om 11:21

Bedplassen, het komt vaker voor dan je denkt. Het is voor de ouder en het kind enorm vervelend. Je wordt er hulpeloos én moedeloos tegelijk van. Je wilt zo graag helpen als ouder, maar waar begin je? Je hebt van alles geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Wat nu? Wéér langs de huisarts? Toch maar een kindercoach contacten? Of afwachten tot het vanzelf over gaat? Allerlei vragen waarvan je geen duidelijk antwoord hebt en ondertussen gaat elke nacht hetzelfde, bed nat, plassen, verschonen en slapen.....

 

Het bedplassen wordt pas als een probleem ervaren als kinderen, die overdag gewoon zindelijk zijn, na de kleutertijd nog geregeld in bedplassen. Het is voor het kind én de ouders heel vervelend en beschamend. Ruim 15% van alle zesjarigen en 5% van alle tienjarigen zijn 's nachts nog niet droog. Voor de leeftijdsgroep tussen elf en achttien jaar is dat naar schatting 1,5% . Het is niet precies bekend hoeveel volwassenen met dit probleem worstelen, omdat het onderwerp op deze leeftijd taboe is. Bedplassen komt bij jongens 2x zoveel voor als bij meiden, een duidelijke reden daarvoor is nog onbekend (kenniscentrum bedplassen).

 

Gevolgen van bedplassen

Bedplassen is het meest voorkomende psychosociale probleem tijdens de kindertijd (Leerdam, 2005) en kan verregaande gevolgen hebben voor zowel het kind als zijn/haar ouder(s). Kinderen schamen zich voor bedplassen, voelen zich anders dan hun leeftijdsgenootjes en worden vaak gepest door andere kinderen of zijn daar bang voor (Leerdam, 2005). Kinderen durven vaak niet meer te logeren en doen niet mee aan het schoolkamp. Het schaadt hun zelfvertrouwen en veroorzaakt vaak een negatief zelfbeeld. Ouders op hun beurt maken zich zorgen over het welzijn van hun kind en kunnen het vertrouwen in hun eigen opvoedingsvaardigheden verliezen (Foxman, 1986). Zorgen en frustraties kunnen ertoe leiden dat ouders het bedplassen gaan bestraffen. Het kind zal daardoor echter nog meer zelfvertrouwen verliezen (Leerdam, 2005). En zo gaat het cirkeltje maar door.

 

Huisarts

Bij bedplassen raad ik altijd aan om eerst de huisarts te bezoeken. Sommige kinderen missen een stofje in hun lichaam. Dat stofje zorgt ervoor dat je 's nachts minder urine produceert. Meestal past de nachtelijke urineproductie goed in de blaas en plassen kinderen 's nachts niet. Bij niet-bedplassers produceren de nieren 's nachts meer van deze stof dan overdag, waardoor zij droog blijven 's nachts. Bij kinderen die bedplassen kan het zo zijn, dat zij minder van deze stof produceren en daardoor 's nachts toch moeten plassen. Ook kan de omvang van de blaas een oorzaak zijn waardoor kinderen 's nachts in bed plassen. Door een te kleine blaas kun je (begrijpelijk) minder plas vasthouden, waardoor je ook nat kunt worden. Dus eerst langs de huisarts om de medische kant uit te sluiten. Wellicht is er ook sprake van een erfelijke factor, aangezien bedplassen in sommige families meer voorkomt dan in andere families. Vraag er eens naar. Misschien plaste je vriend/man of je schoonzus of je eigen zus/broer ook lang in bed, en vraag ook wanneer het stopte. Door dit te weten ontstaat er ook acceptatie en bewustwording.

 

Wanneer behandelen?

Op de eerste plaats is het belangrijk dat degene die bed-plast overdag regelmatig plast. Wanneer een kind 6 tot 7 glazen per dag drinkt dan is het normaal dat het ongeveer 5 tot 6 keer overdag plast. Het is vrij eenvoudig om dat gedurende 3 dagen bij te houden. Als het plaspatroon overdag afwijkend is, kun je het best overleggen met je huisarts.
Als er overdag geen problemen (meer) zijn dan kan er geprobeerd worden om met een gerichte behandeling van het bedplassen af te komen. Bij jonge kinderen wordt meestal pas gestart met de behandeling, als het kind het bedplassen zelf als een probleem ervaart en aan de behandeling wil meewerken. Dan is de kans het grootst dat de behandeling succesvol is.

 

 Algemene adviezen:

Er zijn verschillende adviezen die vast allemaal  geprobeerd hebt. 

- Laat je kind altijd even plassen voordat het naar bed gaat. Als het niet lukt, is dat niet erg. Het gaat erom dat je kind de kans krijgt om even rustig op het toilet te ontspannen.
-   Leg op een rustig moment nog eens uit dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft.
-  Als je kind in bed heeft geplast, zeg je dat dit jammer is. Straffen heeft geen zin, maar zeg ook niet dat het niet erg is.
-  Prijs je kind als het 's nachts droog is gebleven.
-  Geef je kind aandacht, los van het bedplassen. Lees bijvoorbeeld iedere avond een verhaaltje voor.
-  Als je kind enkele nachten een droge luier heeft, kun je het zonder luier laten slapen. Dan merkt je kind sneller wanneer het plast. Leg een plastic zeil onder het laken om de matras te beschermen.
-  Laat je kind zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van het bedplassen. Laat het bijvoorbeeld zelf het bed verschonen (of daarbij meehelpen) zodra het daartoe in staat is.
- Je kind mag gerust drinken als het dat wil. Drinken heeft geen invloed op het bedplassen.

 

Behandeling in mijn praktijk:

Als je alle algemene adviezen hebt toegepast en er is medisch gezien niets aan de hand, dan kun je voor een aantal behandelingen bij mij in de praktijk komen. Middels massage (met name voetreflex) en aromatherapie stimuleer ik de nieren en de blaas om het stofje wat mist, door het lichaam te produceren. Bij bedplassen helpt etherische mandarijnolie heel goed. De olie wordt opgenomen in het lichaam en gaat via de bloedbaan naar de organen (nieren en blaas) en naar het limbische systeem in de hersenen. Door de olie wordt het lichaam gestimuleerd om te gaan werken. Het zelfhelend vermogen wordt aangesproken. Dit kan best een lange tijd duren. Ga er niet vanuit dat het met 3x smeren opgelost is. Soms duurt zo'n traject wel 4 maanden. Het lichaam moet namelijk aangezet worden tot productie, en dat kost tijd. Neem die tijd ook. En vier de nachten die wél droog waren. Echt waar, het werkt! Doordat onze reukreceptoren direct in contact staan met het limbisch systeem van onze hersenen (het emotionele geheugencentrum) hebben essentiële oliën direct invloed op onze hersenen. Ademen we een molecule in van essentiële olie, dan reist het molecule via de neus naar een ontvangende neuron (zenuwcel) die het vervolgens naar de limbische hersenen transporteert en vooral naar de hypothalamus, het regelcentrum dat zorgt voor het handhaven van het interne milieu, ook wel homeostase genoemd. De signalen die via onze overige vier zintuigen (voelen, proeven, horen en zien) binnenkomen gaan eerst via de thalamus voordat ze de betreffende delen van de hersenen bereiken.

 

Stel, je wilt niets met oliën proberen, dan heb ik nog een training, en dat is de bed-droog training. Deze is heel intensief voor ouder en kind. De training duurt ongeveer drie maanden. En is ook succesvol. 

Het ligt er maar net aan wat jullie voorkeur is. 

 

Wil je meer weten? Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op. Ik ben te bereiken op woensdag, donderdag en zaterdag overdag. En maandag, dinsdag en vrijdag 's avonds. Appen mag natuurlijk ook altijd. 0613445835.

 

By(e) Paula

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.