Een compliment is een cadeau

Gepubliceerd op 3 oktober 2019 om 11:43

Wanneer gaf jij iemand laatst een compliment? Weet je nog wat het met je deed? In mijn BLOG schrijf ik  waarom het geven van complimenten zo krachtig is en waarom we er echt meer van moeten geven.

 

Compliment en geld

Het geven van een compliment is een cadeautje. Een paar jaar geleden hebben wetenschappers tijdens een studie de hersenen van proefpersonen onderzocht met MRI-scans. Zo hebben ze ontdekt dat het krijgen van complimentjes dezelfde beloningsgebieden activeert in de hersenen als het ontvangen van geld. Dat laat dus niet alleen zien dat we sociale en financiële beloningen op dezelfde manier verwerken, maar ook dat we ons door een sociale beloning net zo goed voelen (en dat is GRATIS! En je hebt het ALTIJD voorhanden).

Dat zou misschien kunnen verklaren waarom mensen geen belang hechten aan geld als ze anderen helpen (leerkrachten, mensen in de zorg etc.); omdat je er een fijn gevoel krijgt als je mensen helpt en je vindt je loon van ondergeschikt belang, want in je hart ben je er voor je doelgroep. 

 

Onderzoek toont aan

We weten nu dat mensen zich goed voelen nadat ze een complimentje hebben gekregen. Dat weet iedereen eigenlijk ook wel. Maar onderzoek heeft ook aangetoond dat we beter presteren en leren als we complimentjes krijgen. Uit een studie uit 2012 blijkt bijvoorbeeld dat lovende woorden ervoor zorgen dat onze hersenen een nieuwe vaardigheid- zoals dansen, lopen of gitaar spelen- beter onthouden en herhalen. Tijdens het onderzoek kregen 48 mensen een bepaalde taak aangeleerd waarbij ze met hun vinger moesten tikken, 16 daarvan kregen een compliment voor hun eigen prestatie, 16 anderen voor de prestatie van een ander en de overige 16 kreeg geen complimenten.

De volgende dag voerde de groep die een compliment voor de eigen prestatie had gekregen de taak beter uit dan de anderen. Dat komt doordat een compliment het corpus striatum activeert, een van de beloningsgebieden in de hersenen. Door dat hersengebied te stimuleren, met een compliment, help je diegene door beter te presteren.

 

Hoe geef je een compliment?

Complimenten zorgen ook voor een aangename sfeer en een betere werkomgeving. Met complimenten kun je gewenst gedrag aanmoedigen. Hoe geef je dan complimenten? Zorg ervoor dat je compliment oprecht is, persoonlijk en specifiek. Spreek alleen een compliment uit over wat je werkelijk waardeert. Het is geen truc! Wees ook niet te algemeen. Zeg liever ‘Jij hebt lekker gekookt’ dan ‘Het eten was lekker.’ En het is beter om een compliment te maken over een mooi doelpunt dan om te zeggen ‘mooie wedstrijd’.
En hoe ontvang je een compliment? Simpel, zeg gewoon ‘Dank je wel’. Ga je niet verontschuldigen of verdedigen. Door je prestatie te bagatelliseren haal je het compliment weer onderuit. Waarom zou je?

 

Geef je het door?

Tot slot wil ik jou een compliment geven voor het lezen van mijn BLOG, dank je wel en daarnaast wil je vragen of je met mij mee doet en je omgeving waarin je verkeerd meer complimenten te gaan geven. Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar de reacties die je krijg en wat het met jou als persoon doet! Laat je het weten in een reactie? Veel plezier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.