Zoals jullie misschien wel weten ben ik groot voorstander van Aromatherapie. Ik gebruik etherische olie veelvuldig en niet zonder reden. Onlangs stond er in het wetenschapstijdschrift Psyche & Brein een mooi artikel over hersenonderzoek en geur. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar onze reukzin. Met name naar het effect van geuren op ons gedrag.
Dieren en geur
Steeds meer onderzoek wijst erop dat geuren de keuze van een seksuele partner beïnvloeden. Natuurlijk wisten we dit al een beetje en zien wij dit ook terug bij dieren. Dieren gebruiken ook hun neus bij de zoektocht naar hun partner. Dat heeft te maken met het immuunsysteem. Gewervelde dieren hebben speciale receptoren om ziektekiemen zoals virussen en bacteriën te herkennen, zogenaamd MHC-genen. Omdat microben sterk van elkaar verschillen en bovendien razendsnel kunnen veranderen, kan een zo groot mogelijke variatie aan MHC-genen een levensreddend voordeel zijn. Op die manier is het immuunsysteem beter gewapend tegen al die verschillende aanvallen. Om die reden zoeken dieren bij voorkeur een partner die andere MHC-genen heeft dan zijzelf. En die sporen ze op via de neus.
Mensen en geur
Bij mensen is iets vergelijkbaars aan de hand. Ook onze neus lijkt belangrijke inzichten over immunologische uitrusting van onze partner op te pikken. Bij mensen heet dat geen MHC maar HLA. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen de geur van een man aantrekkelijker vinden als zijn HLA-genen sterk verschillen van haar eigen genen. Een soortgelijke voorkeur is ook voor mannen vastgesteld.
Geur en gedrag
Meestal zijn we ons uiteraard niet van bewust hoe iemand ruikt. Toch kan een onbewust geroken geur ons gedrag beïnvloeden.
Als we angstzweet ruiken, verandert ook onze sociale waarneming. Plots krijgen we een uitstekend oog voor angstige gezichtsuitdrukkingen, terwijl we gelukkige of tevreden expressies over het hoofd zien. Onze hersenen zoeken als het ware bevestiging van de onbewust waargenomen dreiging. Dit kan ons leven redden, we herkennen sneller gevaren en kunnen er aangepast op reageren, bijvoorbeeld door te vluchten.....
Andere onderzoeken lijken er intussen op te wijzen dat we zelfs stress en emoties zoals agressie op kunnen snuiven. En ook persoonlijkheidskenmerken als dominantie lijken zich via een subliminaal snufje te uiten.
De werking in je lichaam
Geuren kunnen vaak sterke gevoelens triggeren. Ruik je zonnebrandcrème, dan raak je in de vakantiestemming. Of misschien maakt de geur van een bepaalde parfum je triest, omdat die je aan je pas overleden familielid doet denken. Dat komt omdat je neus rechtstreeks in verbinding staat met het limbisch systeem, het hersengebied dat instaat voor de verwerking van emoties. Daarom werkt aromatherapie zo goed. En niet alleen via de neus maar ook via de huid. De oliën worden via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedbaan. Op die manier hebben alle etherische oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen. De oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam dit kan wel 24 tot 36 uur duren. De moleculen van de etherische oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart vervoerd en door het hele lichaam getransporteerd.
Geuren kunnen ons helpen te leren omgaan met frustraties, afwijzingen, druk, voldoening en onzekerheid. Geuren roepen op tot gemoedstemmingen door herinneringen, geheugen en motivatie. Geuren brengen immers ook sociale signalen over.
Reukvermogen en depressie
Onderzoek wees ook al uit dat een depressie vaak samengaat met een verminderd reukvermogen. Uit een onderzoek van Bettina Pause bleek dat proefpersonen met een depressie geuren pas waarnemen bij duidelijk hogere concentraties dan de controlegroep. Wat oorzaak is en wat gevolg, dat is nog niet duidelijk. Wordt je neus ongevoeliger door een depressie? Of lokt een verstoorde reukzin een depressie uit? Experimenten met ratten wijzen in de richting van dat laatste. Als onderzoekers hun reukkolf via een operatie verwijderden, kregen de ratten depressie-achtige symptomen. Vanuit de reukkolf vertrekken zenuwbanen die de amygdala temperen. De amygdala is het hersengebied dat angst en negatieve emoties verwerkt. Mogelijk zorgt de onderbreking van deze verbinding ervoor dat de ratten in een voortdurende stand van angst leven. Nu wordt er onderzoek gedaan bij mensen met een verminderde reukzin en depressieve klachten en mensen met autisme. Bij de laatste groep ontdekte neurobioloog Liron Rosencrantz, dat bij mensen met autisme bepaalde aspecten van de reukzin veranderd lijken. Interessant, ik blijf dit op de voet volgen.
Aromatherapie
Dat ik aromatherapie inzet in de behandeling van allerlei klachten dat mogen nu wel duidelijk zijn. Het heeft bewezen effect. Aromatherapie is holistisch dat wil zeggen dat men zich richt op het welzijn van de mens in het geheel. Dus ook op de emotionele en mentale staat van de mens. De geur van de olie heeft effect op de emoties, de chemische werking heeft effect op het lichaam. De reukzin, waarmee je geuren waarneemt, is verbonden met het centrale zenuwstelsel (amygdala) en heeft dus invloed op de werking daarvan. Een verandering in je psychische toestand kan invloed hebben op je fysieke toestand en andersom. Daarom is het ook mogelijk om je stemming te veranderen door middel van geuren.
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze vorm van therapie? Wil je hier meer over weten? Dat kan gerust. Ik organiseer aromapartys waarin ik uitleg geef over verschillende geuren en hun werking ervan. Op een laagdrempelige manier krijg je informatie en kun je zelf ervaren wat de geur met je doet. Stuur gerust een reactie voor meer informatie.

Reactie plaatsen
Reacties