Een emotie geeft aan hoe je je op een bepaald moment voelt. Je kunt allerlei emoties hebben. Emoties komen en gaan. Er bestaan geen negatieve emoties. Er is geen negatief beeld van iets of iemand, ook niet van jezelf. Angst, onzekerheid en eenzaamheid zijn niet negatiever dan sterk, evenwichtig of zelfverzekerd. Er is geen enkele emotie die ALTIJD bij je blijft. Emoties komen en gaan. Je HEBT allerlei emoties, je BENT ze niet. Hoe worden die emoties in je lichaam dan verteerd?

Je hersenen bestaan uit een linkerhelft en een rechterhelft. De linkerhelft helpt je bij logisch nadenken, redeneren en het organiseren van gedachten in zinnen. De rechterhelft helpt je bij emoties, ervaringen en non-verbale communicatie. Tijdens je leven gaan je linker- en rechterhersenhelft steeds beter samenwerken en kan je steeds beter begrijpen en voelen hoe alles wat er binnenkomt bij jou wordt verteerd.
Je brein bestaat ook uit 3 lagen. Het binnenste is ons "oude reptielenbrein" of "oerbrein" genoemd. Dit brein zorgt ervoor dat je vanuit je instinct leeft, dus zonder erbij na te denken dingen doet die nodig zijn om te overleven, zoals hard wegrennen als een hond blaffend op je afkomt. Ons middelste brein wordt 'zoogdierenbrein' genoemd, hier worden emoties verwerkt en zit ons geheugen. De laatste laag van ons brein, de buitenste laag is de neocortex oftewel 'menselijk brein', deze gebruiken wij om rationeel te beredeneren.
Alle energie gaat via je hersenen en je ruggenmerg je hele lichaam door. Als dat niet in balans is kan je bijvoorbeeld buikpijn of andere klachten of problemen krijgen.
Naast links en rechts is er ook een benedenverdieping en een bovenverdieping in je hersenen. Beneden is verantwoordelijk voor de dingen die je onbewust doet, die vanzelf gaan. Denk aan ademen, knipperen met je ogen, tranen van je ogen. En dit deel is ook verantwoordelijk voor sterke emoties zoals angst en boosheid. Het werkt meteen vanaf je geboorte.
De bovenverdieping zorgt voor controle over je lichaam en je emoties. Je kan met je bovenverdieping (neocortex) van je hersenen, besluiten nemen, plannen maken, inzicht in jezelf krijgen. De bovenverdieping ontwikkelt zich tot je 25ste, dan is je brein volledig gerijpt.
Alles wat er binnenkomt wordt dus via al deze verschillende delen van je hersenen verteerd. Alles wat je hersenen verteren krijgt een plekje. Dit gaat bij iedereen anders. Als er wat bij je binnenkomt goed wordt verwerkt, voel je bijvoorbeeld positieve gevoelens over een bepaalde gebeurtenis. Bijvoorbeeld het halen van een diploma of rijbewijs. Soms is het zo dat emoties, prikkels of ervaringen niet goed worden verwerkt en ergens worden weggestopt. Bijvoorbeeld de dood van een dierbare, je hebt deze emoties ver weggestopt en er niet aan toegegeven. Als je iets niet laat stromen en vastzet, dan komen de emoties, prikkels of ervaringen er op een later moment weer uit, en soms erger of sterker dan daarvoor. Denk maar aan een bal die je onder water probeert te houden. De bal is de metafoor voor je emoties. Het lukt je een hele tijd om de emotie te onderdrukken en er niet aan toe te geven, totdat de druk zo groot wordt, de bal ontglipt je en vliegt de lucht in.
Je bewustzijn helpt je bij het verteren van je emoties. Door je bewust te zijn van je emoties en niet te ontkennen dat je emoties hebt, kan de energie van de emotie vrij door je lichaam heen bewegen en blokkeert niet. Het is dus belangrijk om goed te verteren, maar dit is niet altijd even makkelijk. Het is goed en gezond om emoties te voelen en te herkennen. Je emotie ontkennen of onderdrukken is niet zo gezond. Iedereen voelt zich wel eens boos, bang of verdrietig. Hoe dat gebeurt verschilt per mens, want iedereen is anders.
De één wordt snel boos, de ander snel verdrietig en weer een ander heeft er bijna nooit last van.
Het is interessant om te onderzoeken hoe dat bij jou werkt. Waarom is dat bij mensen verschillend? Dat heeft te maken met je eigen IK, je allerdiepste kern, en wat je komt doen op aarde. Iedereen heeft een rol die er toe doet op aarde. het is interessant om te onderzoeken wat jij mag bijdragen om de wereld een stukje mooier te maken. In plaats van de oorzaak bij een ander te zoeken, kun je jezelf ook de vragen stellen: Waarom word ik nu zo boos (bang of verdrietig of wat dan ook?) Waarom reageer ik op die manier? Wat zit eronder?
Stil worden, niet ingaan op je gedachten en vanuit je hart leven en spreken kan je hierbij helpen.
Weet je niet zo goed hoe je je emoties kunt verteren of vrij kan laten stromen? Heb je hulp nodig bij het zoeken naar je diepste kern? Ik kan je daarbij helpen. Neem gerust contact op.
Lieve groet,
Paula
Reactie plaatsen
Reacties