Holistisch coachen: Lichaam

Gepubliceerd op 3 augustus 2019 om 22:39

Holistisch wil zeggen: alles is met elkaar verbonden. De gedachte is dat ieder mens als eenheid van Geest, Ziel en lichaam is.  Geest en Ziel kunnen alleen via het lichaam laten weten dat er een onbalans plaats vindt. Met als gevolg dat er in het lichaam een bepaalde klacht wordt ervaren of gedrag vertoont. Binnen het holistisch coachen kijk ik niet alleen naar de klacht, maar ga ik samen met jou op zoek naar waar de klacht vandaan komt. Wat kun je zelf doen om je bewust te worden van de oorzaak onder de klacht? Wat kun je doen met behulp van voeding, bewustwording, ademhaling, en mindset?

 

'Je bent wat je verteert'.

Dat is een moeilijke zin, waar je lang over na kan denken. Dag in, dag uit, jaar in, jaar uit komt er van alles bij je binnen. Dan bedoel ik niet alleen het eten en drinken dat je tot je neemt, maar ook komen er continu allerlei gedachten en emoties bij je binnen. Als je iets verteert, geeft dat energie aan je lichaam en je geest. Als je iets niet goed kan verteren, bijvoorbeeld omdat je stress ervaart, geeft het minder energie.

 

De betekenis van verteren van eten is: omzetten in energie door kleiner maken en scheiden. Je mond en je maag maken de voeding kleiner. In je dunne darm worden voedingsstoffen uit je eten opgenomen in je bloed. Je dikke darm verzamelt de afvalstoffen en haalt de gezonde stoffen eruit. Als dit hele proces te snel gaat, poep je vaak, veel of dun. Gaat het te langzaam, dan poep je niet vaak, weinig of hard.

Je lichaam is in een gezonde toestand als de energie goed stroomt. Je emoties, ademhaling, aandacht en gedachten zijn ook van invloed op je vertering. Als je eten en drinken niet goed kan worden verteerd (bijvoorbeeld omdat het eten niet bij je past of je gedachten en emoties niet positief zijn) stroomt de energie niet en hoopt die zich ergens in je lichaam op. Dit kan leiden tot klachten ergens in je lichaam (hoofdpijn, buikpijn, allergie, een ontsteking, moeheid, slecht humeur, puisten, dik worden of wat dan ook), of tot terugkerend gedrag, verlangens, gewoontes (zoals bij een bepaald tv programma altijd iets hartigs willen eten of in de ochtend koffie nodig hebben).  Je energie gaat anders stromen door het conflict dat in jou ontstaat: aan de ene kant wil je weerstand bieden aan je verlangen naar chips of naar koffie en aan de andere kant wil je aan je verlangen toegeven. Je gebruikt energie om tegen jezelf te vechten en niet om te onderzoeken waarom je al jarenlang zo'n behoefte hebt aan chips of koffie. Door dit conflict binnen in jezelf kun je hoofdpijn, buikpijn, pukkels of wat dan ook krijgen. Als je je bewust wordt wat je gedachte achter het verlangen is, dan pas kun je veranderen. Bewust zijn van je eigen gedachten is de uitdaging in je leven (en nee, dat is niet altijd de makkelijkste weg).

 

Veteren van emoties

Er komt niet alleen eten en drinken binnen in je buik, maar er komen ook continu allerlei emoties en gedachten binnen. Die emoties, gevoelens en gedachten worden verteerd (of niet). Zij zijn energie die via je hersenen, ruggenmerg en energiekanalen door je lichaam heen gaat. Als de verwerking, de vertering goed gaat, brengt dit positieve energie en een geluksgevoel. Als de energie niet kan stromen, wordt zij ergens vastgezet. Je kan door energie die niet goed kan worden verteerd zowel geestelijke als lichamelijke klachten ervaren.

In de tijd waarin wij leven komen er erg veel prikkels binnen, van televisie, telefoon, computer en tablet. Je hebt ook zoveel keuzes die je kunt maken dat het soms moeilijk is om helemaal zelf een keuze te kunnen maken. Voor je het weet ga je mee met wat er hip of in is, of kopieer je het gedrag van een ander.  Dit aangeleerde gedrag is niet altijd hetzelfde wat goed bij je past.

 

Een emotie geeft aan hoe je je op een  bepaald moment voelt. Je kunt heel veel emoties hebben. Je kan je bijvoorbeeld blij, dankbaar, verdrietig, verliefd, bang of boos voelen. Je kan je emoties voor jezelf houden, of met iemand anders delen. Soms maken die emoties een ander blij en soms hebben anderen last van jouw emoties.

Er bestaan geen negatieve emoties. Er is geen negatief beeld van iets of iemand, ook niet van jezelf. Angst, onzekerheid en eenzaamheid zijn niet negatiever dan sterk, evenwichtig of zelfverzekerd. Al je emoties komen en gaan weer weg. Er is geen enkele emotie die ALTIJD bij je blijft. Je HEBT dus allerlei emoties, maar je BENT ze niet.

 

Interessant he, zo zweverig is dat holistische helemaal niet toch? In een volgende blog leg ik uit hoe emoties worden verteerd in je lichaam en hoe je je vertering kunt helpen. Want dat is toch wel heel belangrijk om jezelf of je kind gelukkig te laten zijn.

 

Liefdevolle groet,

Paula Sinkeldam

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marion Reeuwijk
4 jaar geleden

Mooi blog. Maar hoewel er volgens jou geen negatieve emonties zijn, is er er wel negatieve energie. Mensen die uit balans zijn, waarbij negatieve energie sterker is dan de positieve. Makene het zichzelf moeilijk. Die leggen de schuld van dingen die fout gaan altijd bij een ander en dat brengt hen in een negatieve spiraal, die moeilijk te doorbreken is.