Massage

Masseren en aanraken is voor iedereen een feest. Immers, een knuffel, een kus, een zachte arm om je heen, aangeraakt worden op een liefdevolle manier, dat doet iedereen goed. Aanraken geeft een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Het is een mooi middel om echt verbinding te maken. Kinderen willen écht verbinding met jou als ouder.

 

Een liefdevol, positief huidcontact is belangrijk voor het lichaamsbewustzijn, maar ook voor het zelfbewustzijn. Masseren is een manier van lichamelijke aanraking die het kind een positief lichaamsbesef geeft. Het kind leert zijn grenzen kennen en aangeven. Ook komt het hormoon oxytocine vrij. Dit stofje wordt aangemaakt in de hersenen en zorgt voor binding en verbondenheid. Oxytocine is tegenwoordig beter bekend als het 'knuffelhormoon' of het 'hechtingshormoon'. Oxytocine zorgt ervoor dat een kind minder bang wordt en makkelijker vriendjes maakt. Daarnaast verbetert oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen en zorgen voor een effectievere spijsvertering.  Massage maakt kinderen sterk en minder kwetsbaar. Ook wordt door massage het immuunsysteem versterkt, stress neemt af en er treedt diepere ontspanning op. 

De massage is gericht op het afvoeren van spanning en het loslaten en afvoeren van opgeslagen emoties. Zo kan er weer een natuurlijk herstel van de energiebalans in het lichaam plaatsvinden. Om de werking te verdiepen en de massage te veraangenamen, wordt de massage gecombineerd met aromatherapie.